Ιουλιανού του Σύρου, Επιστολές στον Φιλόσοφο Ιάμβλιχο

Ελένη Φάσσα (εισαγωγή, μετάφραση, σχόλια), Ιουλιανού του Σύρου, Επιστολές στον Φιλόσοφο Ιάμβλιχο, Στιγμή, 2016.

 

https://www.politeianet.gr/components/com_virtuemart/shop_image/product/0B6BDA60EAE34FC507EF114D73885B86.jpg

Η έκδοση των επιστολών του Ιουλιανού του Σύρου χαρακτηρίζεται από διπλή πρωτοτυπία. Οι επιστολές του Ιουλιανού του Σύρου που για αιώνες διαβάζονταν ως έργα του ομώνυμου αυτοκράτορα παρουσιάζονται για πρώτη φορά στη διεθνή βιβλιογραφία ως αυτόνομη ενότητα. Παράλληλα, προσφέρεται στο ελληνόφωνο κοινό μια εύγλωττη μετάφρασή τους, συμβάλλοντας στην εμβάθυνση σε μια εποχή που δεν αντιπροσωπεύεται ικανοποιητικά στην ελληνική εκδοτική παραγωγή.
Η Ελένη Φάσσα, ειδική σε ζητήματα πνευματικού πολιτισμού της ελληνορωμαϊκής οικουμένης, ενδιαφέρεται, εκκινώντας από τη μετάφραση, να αναδείξει τα μείζονα ρεύματα που χαρακτηρίζουν το φιλοσοφικό και ευρύτερα πολιτισμικό τοπίο μιας συνταρακτικής εποχής. Ο Ιουλιανός ο Σύρος, ανώτερος αξιωματούχος της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας κατά τον πρώιμο 4ο αιώνα μ.Χ., ήταν μαθητής του επιφανούς Ιαμβλίχου, ενός απ’ τους διαμορφωτές της φιλοσοφικής παράδοσης του ύστερου παγανισμού. Ο Ιουλιανός γράφει για το βίωμα της συμμετοχής στους φιλοσοφικούς κύκλους της όψιμης αρχαιότητας. Προσεγγίζει την σχέση δασκάλου και μαθητή ως ερωτική μυσταγωγία, με τη μορφή του Ιαμβλίχου ως πνευματικού καθοδηγού να φωτίζει όχι μόνο τους μαθητές του, αλλά και τον ελληνισμό, αυτή την περίοδο πλέον, ως αντίπαλο δέος του αναδυόμενου χριστιανισμού.

Περιεχόμενα

Σημείωμα
Εισαγωγή
– Οι επιστολές του Ιουλιανού του Σύρου στην ιστορική τους διαδρομή
– Οι περιπέτειες των χειρογράφων
– Ο συγγραφέας των επιστολών
– Ιάμβλιχος: του ελληνικού καθηγεμών και μυσταγωγός
– Γέννηση, καταγωγή και φιλοσοφική μαθητεία
– Η σχολή του Ιαμβλίχου στην Απάμεια
– Ιάμβλιχος και πλατωνική διδασκαλία
– Η επιστολογραφία στη ρωμαϊκή και υστερορωμαϊκή αρχαιότητα
– Η φιλοσοφική επιστολογραφία
– Χρονολόγηση και ταξινόμηση των επιστολών του Ιουλιανού του Σύρου
Βιβλιογραφία
Επιστολές

 
0 Shares:
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φλάβιος Φιλόστρατος, Ο Βίος Απολλωνίου Τυανέως. Ένας χαρισματικός «θείος ανήρ» της ύστερης αρχαιότητας

Φλάβιος Φιλόστρατος, Ο Βίος Απολλωνίου Τυανέως. Ένας χαρισματικός «θείος ανήρ» της ύστερης αρχαιότητας. Βιβλία 1-4. Εκδόσεις «ΖΗΤΡΟΣ» 2022.…