Τα θεάματα στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία (σ. 9-11)

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΕΣ

Παρασκευή Κουρκουβάτη

Δρ. Αρχαίας Ιστορίας

Η σειρά Διάλογοι με την Αρχαιότητα φιλοδοξεί να φέρει το ευρύτερο κοινό σε επαφή με τις πηγές και τα κείμενα της αρχαιότητας μέσα από προσιτές και φιλικές μεταφράσεις και θέματα που ενδιαφέρουν τον σύγχρονο αναγνώστη. Πρόκειται για κίνηση που έλειπε από τα ελληνικά γράμματα και ανοίγει τον δρόμο για μια πιο σύγχρονη επαφή με τις αρχαίες πηγές και εν γένει τον αρχαίο κόσμο, ιδιαιτέρως τον κόσμο της ύστερης αρχαιότητας. Άλλωστε, ο διευθυντής της σειράς, ομότιμος καθηγητής Δημήτρης Κυρτάτας, είναι κατεξοχήν εισηγητής της διδασκαλίας της Ύστερης Αρχαιότητας στα ελληνικά Πανεπιστήμια και γνωρίζει σε βάθος τα κείμενα της εποχής.

Ειδικά ο τόμος Άρτος και θεάματα, σε εισαγωγή, μετάφραση και σημειώσεις από την Ελένη Φάσσα, μπορεί να φανεί ιδιαίτερα ενδιαφέρων στον σημερινό αναγνώστη που κατακλύζεται από τη δύναμη της εικόνας. Το συγκεκριμένο και ιδιαιτέρως επιμελημένο βιβλίο μάς φέρνει σε επικοινωνία και μας εξοικειώνει με ένα θέμα το οποίο ήταν πολύ σημαντικό για τη ζωή των πόλεων στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία.

Άρτος και θεάματα (pdf)

0 Shares:
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ὄρνις φανεῖσα δουλίδα καλὴν νόει.  Η γυναικεία δουλεία στα Ονειροκριτικά κείμενα (σ. 43-53)

ΑΡΘΡΑ Κόκκορη Βασιλική PhD Βυζαντινολόγος, ΑΠΘ vkokkori@arch.ntua.gr Περίληψη: H μελέτη των Βυζαντινών ονειροκριτικών πηγών (Ονειροκριτικά) προσφέρει στους ιστορικούς…
Διαβάστε περισσότερα

Η επίδραση των λοιμών στη συνοχή των αρχαίων κοινωνιών: δοκιμασία, ανθεκτικότητα και αποκατάσταση (σ. 13-42)

ΑΡΘΡΑ Στέφανος Παρασκευαΐδης Δρ Αρχαίας Ιστορίας Περίληψη: Οι αρχαίες κοινωνίες δοκιμάζονταν συχνά από το ξέσπασμα θανατηφόρων επιδημιών. Για…
Διαβάστε περισσότερα