900 ελληνικά χειρόγραφα διαθέσιμα online από τη Βρετανική Βιβλιοθήκη

Η Βρετανική Βιβλιοθήκη ψηφιοποίησε και διαθέτει πλέον online περισσότερα από 900 ελληνικά χειρόγραφα, προσφέροντας πρόσβαση σε μια από τις πιο σημαντικές ψηφιακές συλλογές τέτοιου είδους στον κόσμο, μαζί με αυτές της Βιβλιοθήκης του Βατικανού και της Λαυρεντιανής Βιβλιοθήκης στη Φλωρεντία. Στην ψηφιακή συλλογή θα βρείτε έγχρωμες εικόνες υψηλής ανάλυσης του κάθε χειρογράφου, και θα μπορέσετε να εξερευνήσετε την εξωτερική του μορφή (υλικό γραφής, διαστάσεις, αρίθμηση φύλλων, είδος και αρίθμηση τευχών, παρουσία ή απουσία υδατοσήμων, διακοσμητικά χαρακτηριστικά, είδος της στάχωσης, κατάσταση του χειρογράφου).

Παράλληλα υπάρχει τεκμηριωμένη παρουσίαση του περιεχομένου με περιγραφές, χρονολόγηση, αναφερόμενα πρόσωπα, πηγές, στοιχεία κωδικολογίας, συναφή άρθρα και σχετικό περιεχόμενο καθώς και εκτεταμένη βιβλιογραφία. Τέλος, υπάρχει δυνατότητα να προσθέσουν οι χρήστες ετικέτες και σχόλια, καθώς και να αναφέρουν τυχόν λάθη στην τεκμηρίωση με σχετική φόρμα επικοινωνίας.
Οι διαθέσιμες ψηφιακές συλλογές των ελληνικών χειρόγραφων ποικίλλουν, από πολύτιμα πρώιμα περγαμηνά και χαρτώα χειρόγραφα λογοτεχνίας και επιστήμης και ελληνο-συριακά παλίμψηστα χειρόγραφα, μέχρι πολύτιμα μνημεία από εικονογραφήσεις βυζαντινών βιβλίων και ελληνικές μεταφράσεις του Μολιέρου που χρονολογούνται από τον 18ο αιώνα.

Για ελεύθερη περιήγηση στις συλλογές χειρογράφων επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Βρετανικής Βιβλιοθήκης για τα ελληνικά χειρόγραφα

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης

0 Shares:
You May Also Like

Διάλεξη: Susan Ashbrook Harvey, “Φωνές της Λειτουργίας: Φύλο και επιτέλεση (performance) στην λατρευτική πρακτική της πρώιμης βυζαντινής Εκκλησίας”

Η Δρ. Susan Ashbrook Harvey, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Brown (ΗΠΑ), στην ομιλία της με θέμα “Φωνές της Λειτουργίας:…
Διαβάστε περισσότερα