Θέματα Αρχαιολογίας: ένα νέο ηλεκτρονικό περιοδικό ανοικτής πρόσβασης

Στις αρχές του τρέχοντος έτους είδε το φως της δημοσιότητας ένα νέο, πολλά υποσχόμενο, ηλεκτρονικό περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης. Τα Θέματα Αρχαιολογίας είναι ένα τετραμηνιαίο περιοδικό, που επικεντρώνεται σε θέματα αρχαιολογίας και ιστορίας της τέχνης, ταυτόχρονα όμως καλύπτει ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων, από την περίοδο της προϊστορίας έως τους νεώτερους χρόνους. Εξίσου ευρύ είναι και το δίκτυο συνεργατών που έχει κατορθώσει να συγκεντρώσει ήδη στο ξεκίνημά του.

   Το ηλεκτρονικό περιοδικό πλαισιώνεται από μια ιστοσελίδα που παρέχει πληθώρα πρόσθετου υλικού και επιλογών. Μια επίσκεψη στην οικεία ιστοσελίδα πείθει και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη ότι έχει  μπροστά του μία πολύ σοβαρή προσπάθεια, καλά σχεδιασμένη και υλοποιημένη με τρόπο υποδειγματικό. Το περιεχόμενο είναι πλούσιο και πολλαπλώς προσβάσιμο, καθώς έχει οργανωθεί συστηματικά σε επιμέρους κατηγορίες με ποικίλα κριτήρια ομοδοποίησης. Περιλαμβάνει ενημέρωση για συνέδρια, ημερίδες, διαλέξεις και σεμινάρια, εκπαιδευτικά προγράμματα, μουσεία και εκθέσεις, ανασκαφές και ενάλιες αρχαιότητες, βιογραφίες και συνεντεύξεις και πολλά ακόμη. Το αντικείμενο της αρχαιολογίας αντιμετωπίζεται από πολλές διαφορετικές θεματικές κατηγορίες, στις οποίες μπορεί να βρει κανείς την αρχαιομετρία, την περιβαλλοντική αρχαιολογία, τη θεωρία και την ιστορία της αρχαιολογίας, τη διαχείριση, συντήρηση και διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς, τη λαογραφία. Η ενότητα για την ιστορία της τέχνης ξεκινά από την παλαιολιθική περίοδο, στέκεται στην τέχνη της Μεσοποταμίας και της Αιγύπτου, ενώ δίπλα στις περιόδους της ελληνικής τέχνης τοποθετούνται οι περίοδοι και τα βασικά ρεύματα της δυτικοευρωπαϊκής τέχνης, καθώς και μια ξεχωριστή αναφορά στους εξωευρωπαϊκούς πολιτισμούς.
   Παρά την ευρύτητα του αντικειμένου οι προδιαγραφές του δημοσιευόμενου υλικού είναι ιδιαίτερα υψηλές. Η επιστημονική εγκυρότητα του περιεχομένου είναι μία από τις προτεραιότητες των συντακτών του περιοδικού. Τα Θέματα Αρχαιολογίας δημοσιεύουν τεκμηριωμένα άρθρα γραμμένα από ιστορικούς, αρχαιολόγους και ιστορικούς της τέχνης, κατόπιν εγκρίσεως από πολυμελή Επιστημονική Συμβουλευτική Επιτροπή, που απαρτίζεται από ακαδημαϊκούς όλων των βαθμίδων και των σχετικών γνωστικών αντικειμένων.
   Κοινή συνισταμένη των επιμέρους θεματικών κέντρων, εκτός από την οπτική της αρχαιολογίας και της ιστορίας της τέχνης, είναι ο κοινωνικός προσανατολισμός του περιοδικού. Τα Θέματα Αρχαιολογίας είναι σταθερά προσανατολισμένα στην προσέγγιση του ευρυτερου ελληνικού αναγνωστικού κοινού μέσω της διάχυσης όχι μόνο της γνώσης αλλά και του επιστημονικού τρόπου σκέψης. Η στόχευση αυτή πηγάζει από έναν συνολικότερο θεωρητικό προβληματισμό για την αναγκαιότητα εγκόλπωσης των επιτευγμάτων της επιστήμης από την κοινωνία και διαμόρφωσης μιας κοινωνικής αντίληψης ή κουλτούρας που υιοθετεί δεδομένα, ιδέες, τρόπους σκέψης των ανθρωπιστικών επιστημών. Τα Θέματα Αρχαιολογίας φιλοδοξούν να ανοιξουν έναν διαρκή διάλογο με την ελληνική κοινωνία και αντλώντας από τις εφεδρείες της επιστήμης να επηρεάσουν τον τρόπο που αυτή προσλαμβάνει το παρελθόν της δημιουργώντας παράλληλα αντιστάσεις στη σταδιακή υποχώρηση της κλασικής παιδείας.
   Όλα τα παραπάνω ποιοτικά χαρακτηριστικά δίνουν στα Θέματα Αρχαιολογίας, ήδη από το πρώτο τεύχος τους, μια σημαίνουσα θέση στον χώρο των περιοδικών εκδόσεων της αρχαιολογίας, της ιστορίας της τέχνης και των ανθρωπιστικών επιστημών γενικότερα. Το Post Augustum εύχεται η προσπάθεια αυτή να βρει στο αναγνωστικό κοινό την ανταπόκριση που της αξίζει.
0 Shares:
You May Also Like
Διαβάστε περισσότερα

Η εξέγερση των Ανδριάντων. Οπτικές του φόβου και του θανάτου στην Αντιόχεια επί Θεοδοσίου

Παρασκευή Κουρκουβάτη, Η εξέγερση των Ανδριάντων. Οπτικές του φόβου και του θανάτου στην Αντιόχεια επί Θεοδοσίου, Ηρόδοτος, Αθήνα…
Διαβάστε περισσότερα