John VI Kantakouzenos’ Use of Thucydidean Paradigms and Passages in His Plague Description (σ. 1-8)

ΑΡΘΡΑ

Logan M. Biren

College of St. Benedict St. John’s University

 Email: lbiren001@csbsju.edu

Περίληψη: Το άρθρο αυτό διερευνά και αξιολογεί την πολύπλευρη στόχευση της χρήσης παραδειγμάτων, αποσπασμάτων και παραλληλισμών, τα οποία αντλεί ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Ιωάννης ΣΤ΄ Καντακουζηνός από την περιγραφή του Θουκυδίδη για τον λοιμό των Αθηνών και εντάσσει στη δική του περιγραφή για τη βουβωνική πανώλη. Μεταξύ των πολλών Βυζαντινών συγγραφέων, που δανείζονται ιδέες, αποσπάσματα και λογοτεχνικά σχήματα από τους κλασσικούς Έλληνες και Ρωμαίους συγγραφείς, θολώνοντας τα νερά της πραγματικής ιστορίας, ο Ιωάννης ΣΤ΄ Καντακουζηνός χρησιμοποιεί υπεύθυνα αυτά τα δάνεια από τον Θουκυδίδη και τα ενσωματώνει στο δικό του έργο, τη δική του εποχή και τη δική του ιστορία αποσπώντας τα από το αρχικό τους πλαίσιο. Με αυτόν τον τρόπο τοποθετεί την περιγραφή του για τη βουβωνική πανώλη και τη θνησιμότητά της στο ίδιο επίπεδο με την περιγραφή του λοιμού των Αθηνών. Επιπλέον διαπιστώνουμε ότι χρησιμοποιεί ένα θουκυδίδειο απόσπασμα για να εισαγάγει την έντονη αντίθεση μεταξύ των επιπτώσεων μιας επιδημίαςστην πίστη και την κοινωνία της Αθήνας του 430 π.Χ. και των επιπτώσεών της στην Κωνσταντινούπολη, πάνω από μιάμιση χιλιετία αργότερα, προσθέτοντας ταυτόχρονα μια χριστιανική οπτική στο θουκυδίδειο μοντέλο.

Kantakouzenos’ Use of Thucydides (pdf)

0 Shares:
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η επίδραση των λοιμών στη συνοχή των αρχαίων κοινωνιών: δοκιμασία, ανθεκτικότητα και αποκατάσταση (σ. 13-42)

ΑΡΘΡΑ Στέφανος Παρασκευαΐδης Δρ Αρχαίας Ιστορίας Περίληψη: Οι αρχαίες κοινωνίες δοκιμάζονταν συχνά από το ξέσπασμα θανατηφόρων επιδημιών. Για…
Διαβάστε περισσότερα

Ὄρνις φανεῖσα δουλίδα καλὴν νόει.  Η γυναικεία δουλεία στα Ονειροκριτικά κείμενα (σ. 43-53)

ΑΡΘΡΑ Κόκκορη Βασιλική PhD Βυζαντινολόγος, ΑΠΘ vkokkori@arch.ntua.gr Περίληψη: H μελέτη των Βυζαντινών ονειροκριτικών πηγών (Ονειροκριτικά) προσφέρει στους ιστορικούς…
Διαβάστε περισσότερα